Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΜΩΡΟ-ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ : ΜΠΙΜΠΕΡΟ,ΠΙΠΙΛΕΣ,ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Το μωρό σας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής είναι ευαίσθητο σε λοιμώξεις λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού.

Λύσεις :

Α) Φοβάμαι. Να ζήσει σε μια μεγάλη γυάλα μέχρι λιγάκι να μεγαλώσει. Είναι ακόμη πολύ μωρό.


Β) Δεν φοβάμαι καθόλου. Να ζήσει ελεύθερο και ανέμελο και να χαρεί την βρεφική του ηλικία . Και εμείς μεγαλώσαμε χωρίς πολλούς κανόνες και απαγορεύσεις. Πάθαμε τίποτα ;

Γ) Προσέχω για να έχω. Χαίρομαι το μωρό μου μέσα σε ένα περιβάλλον όμορφο, αλλά "διακριτικά ελεγχόμενο" που έφτιαξα για εκείνο.

Επιλέγουμε συνοπτικά το Γ και συνεχίζουμε...

Η αποστείρωση :

Τι αφορά ;

α) Πιπίλες

β) Μπιμπερό με τα εξαρτήματα του (σώμα, δακτύλιος, θηλή)

γ) Λοιπά σκεύη φαγητού (πιατάκι, κουταλάκι)

Πως γίνεται ;

α) Βράσιμο σε κατσαρόλα.

Old-fashioned μέθοδος, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική εαν γίνει σωστά. Τα εξαρτήματα βράζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό στην οποία έχουμε προσθέσει 2 κουταλιές φρέσκο λεμόνι για την αφαίρεση των αλάτων. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι, εαν μας είναι τόσο αδιάφορο το να προσπαθούμε κατόπιν για κανά δίωρο να ξεμυρίσουμε το σπίτι μας (συνεπώς...λεμόνι). Η μέθοδος εξυπηρετεί και σε περιστάσεις που βρισκόμαστε εκτός και δεν έχουμε αποστειρωτή.




β) Ο κλασσικός αποστειρωτής υπό πίεση.
Η πλεον διαδεδομένη μέθοδος, γνωστή στους περισσοτέρους. Αποστειρώνει πολύ καλά, αλλά η φανατικοί της κατσαρόλας απλώς δεν την αλλάζουν.




γ) Αποστείρωση με κρύο νερό
Χρησιμοποιείται σκεύος κρύου νερού στο οποίο διαλύονται ειδικές ταμπλέτες αποστείρωσης σκευών. Διαδεδομένο στο εξωτερικό, όχι στην Ελλάδα. Την θεωρώ "χημική" μέθοδο και ως εκ τούτου δεν την συμπαθώ. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει/προτείνει ποτέ.

δ) Αποστείρωση σε ειδικούς αποστειρωτές που τοποθετούνται στα μικροκύματα.
Απαιτούνται ειδικά σκεύη τα οποία έχουν θήκες για τα μπουκάλια και τοποθετούνται στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα είναι ευκολία και ως εκ τούτου στην καρδιά της "κουρασμένης" μητέρας κερδίζουν στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο έδαφος. Αξιόπιστη μέθοδος. Βολική και γρήγορη (~1.5 λεπτό) για "εκτός". Είναι εύκολη η πρόσβαση σε έναν φούρνο μικροκυμάτων ακόμη και σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα σπίτι που μας φιλοξενεί.






ε) Αποστείρωση με πηγή υπεριώδους φωτός.
Διαδεδομένη ελάχιστα στην Ελλάδα, κυρίως κυκλοφορούν UV αποστειρωτές πιπίλας (μικροί,φορητοί).




Oι σωστές λεπτομέρειες


  • Η αποστείρωση δεν υποκαθιστά το σωστό πλύσιμο των σκευών το οποίο πρέπει να προηγείται.
  • Είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σκεύος του μωρού που αγοράσαμε.
  • Μετά την αποστείρωση, αφαιρούμε με ειδική λαβίδα τα εξαρτήματα προσέχοντας να μην τα ακουμπάμε με τα χέρια μας.
  • Η αποστείρωση είναι μια καθημερινή διαδικασία και περιλαμβάνει το σύνολο των μπιμπερό και των πιπίλων, ακόμη και αυτών που αποστειρώθηκαν πριν 1-2 ημέρες και ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκαν.
Πόσο διαρκεί η αποστείρωση ;

Περίπου 6 μήνες. Υπάρχουν πολλές οδηγίες στο εξωτερικό που μιλούν για αποστείρωση των σκευών καθόλη την διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής. Καταλαβαίνουμε όμως, πως από την στιγμή που το μωρό μας θα μπουσουλήσει και αρχίσει να βάζει στο στόμα του διάφορα αντικείμενα του περιβάλλοντος, η έννοια "αποστείρωση" είναι εντελώς σχετική.

Διακόπτω την αποστείρωση. Και τώρα τι ;

Συχνά παρατηρώ γονείς οι οποίοι μολονότι είναι αρκετά τυπικοί στην αποστείρωση κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, όταν αυτή διακοπεί, φτάνουν και αυτοί στο άλλο άκρο. Διακόπτω την αποστείρωση δεν σημαίνει παύω να είμαι σχολαστικός με την καθαριότητα των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί μου. Τα μπιμπερό συνεχίζουν να πλένονται με το ειδικό βουρτσάκι και το ειδικό απορρυπαντικό. Οι πιπίλες πλένονται και φυλάσσονται σωστά στις θήκες τους.


Η καθαριότητα του παιδικού δωματίου

Στην παιδιατρική η καθαριότητα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον αερισμό των χώρων. Σωστός και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ αερισμός του παιδικού δωματίου, του υπολοίπου σπιτιού, της σχολικής αίθουσας. Ο αερισμός των χώρων σε συνδυασμό με το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι και θα είναι τα βασικότερα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων.


Το παιδικό δωμάτιο εκτός από όμορφο, πρέπει να είναι και "έξυπνο" :

α) Δεν πρέπει να είναι φορτωμένο με ένα σωρό διακοσμητικά μικροαντικείμενα τα οποία εύκολα επιμολύνονται.
β) Δεν πρέπει να ακολουθούμε την ελληνική λογική που θέλει ένα παιδικό δωμάτιο "πνιγμένο" στα λούτρινα κουκλάκια. Είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που οι γονείς επιμένουν να κάνουν. Τα λούτρινα-χνουδωτά κουκλάκια είναι κοινές εστίες μικροβίων. Ακόμη,κουκλάκια ευτελούς ποιότητας "μαδάνε".Το υλικό τους  εισπνέεται από το μωρό και ευθύνεται για εκδηλώσεις από το αναπνευστικό και αλλεργικές αντιδράσεις.



γ) Προτιμούμε τις μεγάλες καθαρές επιφάνειες, οι οποίες είναι εύκολο να καθαριστούν.Αποφεύγουμε την τοποθέτηση παρκέ, το οποίο μπορεί να είναι όμορφο και ζεστό, αλλά παγιδεύει υγρασία.
δ) Αποφεύγουμε την τοποθέτηση τοίχο-τοίχο μοκέτας στο πάτωμα. Αυτή εγκλωβίζει μικρόβια,μούχλα και υγρασία. Στα Αγγλικά σπίτια που αυτό συνηθίζεται, είναι η πρώτη αιτία εκδηλώσεων άσθματος στα παιδιά.



ε) Εαν το παιδί μας έχει αλλεργίες ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, προσπαθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέραν από το δωμάτιο και τα κλινοσκεπάσματα, να αερίζουμε και το στρώμα του παιδιού μας, παράλληλα τινάζοντας το. Αυτό το απαλλάσει σε έναν βαθμό από τα ενοχλητικά ακάρεα της σκόνης που είναι το πρώτο αίτιο άσθματος παγκοσμίως.

στ) Φροντίζουμε να διατηρούμε μια σταθερή θερμοκρασία στο παιδικό δωμάτιο (21-23 βαθμοί C είναι αρκετοί). Η υπερβολική ζέστη είναι εξίσου βλαπτική με το κρύο. Αποφεύγουμε την αγαπημένη συνήθεια της Ελληνίδας μάνας (αλλά ακόμη περισσότερο της γιαγιάς) να απλώνουμε ρουχαλάκια του μωρού στο δωμάτιο, ιδίως στα καλοριφέρ. Η υγρασία που απελευθερώνεται ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων στο περιβάλλον. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιούμε υγραντήρες μόνο όπου υπάρχει απόλυτη ένδειξη κατόπιν συζητήσεως με τον γιατρό του παιδιού μας.


ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΡΩΤΗ Η ΜΗΤΕΡΑ Ή ΤΟ ΜΩΡΟ ;







1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Σας παρακολουθώ καιρό και πολλές φορές έχω σκεφτεί "πες τα"!!! Το σχόλιο που θέλω να κάνω, σχετικά με την παρούσα ανάρτηση, είναι τραγελαφικό, καθώς τα πιο βρωμερά λούτρινα αρκουδάκια που έχω δει στη ζωή μου, τα έχω συναντήσει στην-κατάμεστη- αίθουσα αναμονής παιδοδερματολόγου... Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας :