Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Πρέπει το παιδί μου να εμβολιαστεί για την γρίπη ; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι .



Ποιά παιδιά πρέπει οπωσδήποτε  να εμβολιαστούν ; 

1) Παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (χρόνιες πνευμονοπάθειες, βαρύ άσθμα , βρογχοπνευμονική δυσπλασία).

2) Παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες , ιδίως κυανωτικές.

3) Παιδιά με χρόνιο νεφρολογικό πρόβλημα

4) Παιδιά που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα (πχ. σακχαρώδης διαβήτης)

5)  Παιδιά που εμφανίζουν νευρομυικά νοσήματα, πολλώ δε περισσότερο όταν αυτά επηρεάζουν σημαντικά την λειτουργία της αναπνευστικής αντλίας.

6) Παιδιά με χρόνια αιματολογικά νοσήματα (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κτλ)

7) Παιδιά με συγγενείς - επίκτητες ανοσοανεπάρκειες

Καταλαβαίνουμε ότι σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνονται παιδάκια με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παιδάκια που μια ενδεχόμενη επιδημία γρίπης θα τα επιβαρύνει καρδιοαναπνευστικά.

ΟΧΙ ΦΙΛΕ ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΕΤΣΙ ....


Ποιά παιδιά θα σκεφτούμε θετικά  να τα εμβολιάσουμε ; 

1) Παιδάκια με ιστορικό προωρότητας, ιδίως εαν έχουν ιστορικό λοιμώξεων από το κατώτερο αναπνευστικό (υποτροπιάζουσες βρογχιολίτιδες , βρογχίτιδες σε μεγαλύτερα παιδιά κτλ)

2) Παιδιά που παρακολουθούν για πρώτη φορά παιδικό σταθμό.

3) Παιδιά στο περιβάλλον τον οποίων υπάρχουν έγκυες που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή βρέφος κάτω των 6 μηνών με κάποιο από τα ανωτέρω προβλήματα.

4) Παιδιά που εμφάνισαν σοβαρή επιβάρυνση σε προηγούμενο επεισόδιο γρίπης και οι γονείς επιθυμούν να τα εμβολιάσουν.

Το παιδί μου δεν ανήκει σε καμμία από τις ανωτέρω κατηγορίες. Είμαι υποχρεωμένος να το εμβολιάσω ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το εμβόλιο της γρίπης είναι προαιρετικό και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εαν θέλετε όμως να προστατέψετε το παιδί σας έναντι της γρίππης, μπορείτε να επιλέξετε να το εμβολιάσετε.

Μπορώ να εμβολιάσω το νεογέννητο παιδί μου για να το προστατεύσω ; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το εμβόλιο χορηγείται ΜΟΝΟ σε παιδάκια άνω των 6 μηνών.

Και πέρυσι κάναμε το εμβόλιο, αλλά το παιδί αρρώστησε και μας είπαν ότι είναι γρίπη. Πώς γίνεται αυτό ; Είναι πιθανό. Κάθε χρόνο λόγω των μεταλλάξεων του ιού, παράγεται ένα νέο εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό βασίζεται περισσότερο στα στελέχη της προηγούμενης χρονιάς και σε κάποιες πρώτες ενδείξεις για την τρέχουσα. Δεν μπορούμε όμως να προβλέψουμε εαν ένας νέος ιός θα προκύψει (απέναντι στον οποίο είμαστε όλοι εκτεθειμένοι).

Πώς γίνεται το εμβόλιο ; Παιδιά κάτω των 3 ετών κάνουν το παιδικό εμβόλιο, ενώ όσα είναι άνω των 3 κάνουν των ενηλίκων. Εαν ένα παιδάκι το κάνει για πρώτη φορά θα χρειαστεί ΔΥΟ δόσεις, ενώ εαν το έκανε και πέρυσι μόνο μια. Δύο δόσεις ακόμη θα χρειαστεί εαν τα τα παιδάκια δεν εμβολιάζονται για πρώτη φορά, αλλά έχουν μεσολαβήσει >4 χρόνια από την προηγούμενη δόση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ...



Συζητείστε σήμερα με τον παιδίατρο σας το ενδεχόμενο (ή μη) εμβολιασμού του παιδιού σας. Εαν πρόκειται τελικώς να το εμβολιάσετε, αυτό είναι ιδανικό να γίνει πριν τα μέσα Νοέμβρη, ώστε το παιδί να προλάβει να παράγει αντισώματα και να θωρακιστεί ενόψει των χειμερινών μηνών που η γρίπη είναι στο απόγειο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας :