Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ...

Αγοράκι 4 ετών στο Νεπάλ κρατά αγκαλίτσα την 2,5 ετών αδερφή του για να την παρηγορήσει εν μέσω της φυσικής καταστροφής . Η φωτογραφία της χρονιάς ; Ίσως... Τα συναισθήματα που μπορεί να σου γεννήσει ένα παιδί ; Second to none !

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ : ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

Το παιδί έχει πυρετό και τα ελληνικά σπίτια χωρίζονται στα δύο :

α) Αγωνία και ανυπομονησία για να πέσει ο πυρετός . Ανησυχία για το "τι κόλλησε πάλι" το παιδί.

β) Εφησυχασμός . "Καμμιά ίωση πάλι θα κουβάλησε από τον παιδικό/σχολείο ή θα έφερε το μεγαλύτερο αδερφάκι".

Τραβάμε ένα μεγάλο Χ και στα δύο μοντέλα συμπεριφορών και προχωρούμε στην ανάλυση....



Τι είναι ο πυρετός :

Οι Έλληνες γονείς δυσκολεύονται να το καταλάβουν εις βάθος. Είναι συνισταμένη ριζωμένων αντιλήψεων πολλών ετών στην ελληνική οικογένεια και της ανεπάρκειας του παιδιάτρου να το εξηγήσει πειστικά. Ο πυρετός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ. Είναι ένα απλό σύμπτωμα. Έχεις πνευμονία κύριε ; Με την ίδια λογική που θα βήχεις, θα έχεις και πυρετό. Δεν είναι αίτιο της κατάστασης του παιδιού ο πυρετός, παρά μόνον το αποτέλεσμα!

Ο πυρετός είναι μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του οργανισμού μας. Ορίστε,το είπα. Ο οργανισμός ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος όταν προσβληθεί από έναν ιό ή ένα μικρόβιο, ώστε να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό του. Η άνοδος του πυρετού είναι το έναυσμα για μια σειρά από παράγοντες της άμυνας του οργανισμού να κινητοποιηθούν και να κινηθούν προς την εξουδετέρωση του παθογόνου "που κολλήσαμε".





Τι θεωρείται πυρετός ;

  • Εως 37,2 είναι η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ θερμοκρασία του πυρετού
  • Από 37,3 εως και 37,9 θεωρούμε ότι το παιδί έχει "δέκατα" (δεκατική πυρετική κίνηση/ πυρέτειο) 
  • Από 38 εως και 40,9 το παιδί κάνει πυρετό.
  • Από 41 και άνω, το παιδί εμφανίζει υπερπυρεξία (μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή λοίμωξη ή/και βλάβη του θερμορρυθμιστικού μηχανισμού στον εγκέφαλο)

Οι ανωτέρω μετρήσεις αφορούν σε μέτρηση από την μασχάλη ή το μέτωπο με θερμόμετρο υπερύθρων. Διαφοροποιούνται ελαφρώς σε μέτρηση από το στόμα ή το ορθό.

Πώς ο γονιός οφείλει να παρακολουθεί τον πυρετό του παιδιού ;

Οι γονείς κατά την επικοινωνία με τον παιδίατρο αρκούνται στο να αναφέρουν το ύψος του πυρετού (πχ. "το παιδί έκανε 39,2"). Εν συνεχεία ζητούν από τηλεφώνου οδηγίες. Η τηλεφωνική επικοινωνία βεβαίως με τον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη. Για να μπορέσουμε όμως να τον βοηθήσουμε αποτελεσματικά (και άρα και εκείνος να μπορεί να μας κατευθύνει ακόμη καλύτερα) θα πρέπει να μπορούμε να του παρέχουμε ορισμένες πληροφορίες. Τα στοιχεία λοιπόν που οφείλουμε να καταγράψουμε είναι τα εξής :

 
α) Κάθε πόσες ώρες ο πυρετός ανεβαίνει ;
β) Συνοδεύεται από ρίγος κατά την άνοδο του ;
γ) Ανεβαίνει ταχέως ή σταδιακά ; Ποιό είναι το μέγιστο ύψος που αγγίζει ;
δ) Το παιδί απυρετεί με την χορήγηση αντιπυρετικού ; Σε πόση ώρα συμβαίνει αυτό ;
ε) Πώς είναι το παιδί κατά τις ώρες που είναι απύρετο ; (ευδιάθετο/επηρεασμένο)
στ) Ο πυρετός εμφανίζεται σε συγκεκριμένες μόνο ώρες της ημέρας ; (πχ. μόνο το απόγευμα και τα πρωινά το παιδί είναι απύρετο)
ζ) Ποιά άλλα συμπτώματα συνοδεύουν το εμπύρετο του παιδιού μας ;

37,4 ! Tι να δώσω ;



Πώς θα ρίξω τον πυρετό ;

Α. ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ

  


ΦΑΡΜΑΚΟ
ΔΟΣΗ ΣΕ ML
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ
ΟΜΑΔΑ 1: ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ
ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ + 2
DEPON,PANADOL,APOTEL
ΟΜΑΔΑ 2: ΙBΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗ
ΤΟ 1/3 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ  ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ (ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ)
ALGOFREN, NUROFEN
ΟΜΑΔΑ  3: MEΦΑΙΝΑΜΙΚΟ/ΤΟΛΦΑΙΝΑΜΙΚΟ ΟΞΥ
ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
PONSTAN/GANTIL


* Τα όμοια αντιπυρετικά μεταξύ τους πρέπει να έχουν απόσταση 6 ωρών. Εαν απαιτείται συχνότερη χορήγηση λόγω συχνών πυρετικών κυμάτων, εναλλάσω μια παρακεταμόλη της ομάδας 1 με ένα φάρμακο της ομάδας 2 ή 3.
* Δεν έχει νόημα να εναλλάσω φάρμακα της ίδιας ομάδας (πχ. Depon με Panadol εναλλάξ). Η ουσία είναι η ίδια.
* Δεν εναλλάσω φάρμακο της ομάδας 2 με φάρμακο της ομάδος 3. Οι ουσίες μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
* Η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πλην ελαχίστων εντελώς ειδικών περιπτώσεων που θα υποδείξει ο γιατρός μας.
* Η χορήγηση αντιπυρετικών των ομάδων 2 και 3 αντενδείκνυται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών.


HEY ΚΟΤΑ ! Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ Α-Π-Α-Γ-Ο-Ρ-Ε-Υ-Ε-Τ-Α-Ι !



Δεν βιαζόμαστε στην χορήγηση αντιπυρετικού. Η τακτική αυτή δεν μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε σωστά τον πυρετό του παιδιού μας. Σε απλούστερες λοιμώξεις, ο πυρετός μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί από μόνος του χωρίς αντιπυρετικό . Το στοιχείο αυτό έχει σημασία. Περιμένουμε και θερμομετρούμε εκ νέου σε 15 λεπτά. Εαν ο πυρετός έχει ανοδική τάση, τότε χορηγούμε αντιπυρετικό. Ειδάλλως, εαν η κατάσταση του παιδιού το επιτρέπει, περιμένουμε άλλα 15 λεπτά και παρακολουθούμε.


Χορηγούμε αντιπυρετικό άνω του 38+ (γιατί όχι και > του 39 εαν η κατάσταση του παιδιού είναι καλή και μας το επιτρέπει ;) . Εξαίρεση : α) Παιδί με ιστορικό πυρετικών σπασμών β) Όταν χρειαζόμαστε το αντιπυρετικό για την παυσίπονη/αντιφλεγμονώδη δράση του (πχ. ωτίτιδα/οδοντοφυία)

Β. ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΑ



Μπάνιο : Ένα χλιαρό μπάνιο δημιουργεί υπεραιμία και ακολούθως αποβολή θερμότητας από το σώμα ρίχνοντας την θερμοκρασία του. Δεν βάζω το παιδί στο μπάνιο : α) Όταν ο πυρετός ακόμη βρίσκεται σε άνοδο και δεν έχει σταθεροποιηθεί β) Εαν την δεδομένη χρονική στιγμή εμφανίζει ρίγος 

Κομπρέσες : Παραδοσιακή μέθοδος. Πανάκια εμβαπτισμένα σε νερό και οινόπνευμα τα οποία εναλλάσονται στο μέτωπο του παιδιού, "δροσίζοντας" το. 

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ;

 Στις 100 φορές που ένα παιδί κάνει πυρετό, οι 85 αφορούν σε απλές παιδικές ιώσεις. Σε καταστάσεις δηλαδή αυτοιώμενες, στις οποίες πρέπει να φροντίσουμε το παιδί μας με αντιπυρετικά,σωστό φαγητό και επαρκή ενυδάτωση, μέχρι η ίωση να κάνει τον "κύκλο της" και το παιδί να γίνει καλά.( Αυτό έχει και μια δεύτερη ανάγνωση : Στις 10 φορές που το παιδί μας θα κάνει πυρετό...στις 9 περίπου ΔΕΝ θα χρειαστεί να πάρει αντιβίωση).

Λύσαμε λοιπόν το 85%. Το άλλο 15% όμως ;  Εκεί είναι που χρειάζεται η αποτελεσματική συνδρομή του παιδιάτρου. Να διαγνώσει μια λοίμωξη μικροβιακή και να την θεραπεύσει έγκαιρα και κατάλληλα.

Ο γονιός όμως ; Πώς μπορεί να ξέρει μετά βεβαιότητας πότε βρισκόμαστε εντός του 85% και πότε όχι ; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί. Για αυτό και το μπαλάκι πέφτει στον γιατρό.



Πότε και γιατί :

1. Καταγράφω με σαφήνεια τους χαρακτήρες και τα λοιπά συμπτώματα του πυρετού ( ακριβώς όπως τα αναφέραμε παραπάνω) και επικοινωνώ με τον παιδίατρο του παιδιού μου αρχικά με την λήξη του πρώτου πυρετικού κύματος για να τον ενημερώσω. Σε περίπτωση που δεν συνυπάρχουν ειδικοί λόγοι (υπερπυρεξία, θορυβώδη ανησυχητικά συμπτώματα, παιδί με θετικό ιστορικό για σοβαρές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού, ανοσοκατεσταλμένα παιδιά) , οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα ζητήσει ακόμη να εξετάσει το παιδί και θα μας ζητήσει να τον ενοχλήσουμε εκ νέου κατά το επόμενο 24ώρο. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να καταγράφουμε τον πυρετό με τον τρόπο που έχουμε πει, εφαρμόζοντας παράλληλα τυχόν αλλες οδηγίες που ο παιδίατρος μας θα μας δώσει.

2. Δεν δίνω ΠΟΤΕ φάρμακα στο παιδί μου (ιδίως αντιβιώσεις) χωρίς ο παιδίατρος να μας το έχει υποδείξει σαφώς, έχοντας προηγουμένως εξετάσει το παιδί. 

3. Δεν ζητώ ΠΟΤΕ  αντιβιοτικά από τηλεφώνου. Εαν κάποιος κρίνει ότι το παιδί ενδεχομένως χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, αυτονόητα θα ζητήσει πρώτα να το δει προτού αποφασίσει για το είδος και την διάρκεια της χορηγούμενης αγωγής.

4. Πολλοί γονείς (είτε λόγω του " θα δούμε" , είτε για λόγους οικονομικούς) συνηθίζουν να υιοθετούν το " αν κάνει πάνω από τρεις ημέρες πυρετό, τότε θα ενοχλήσω τον παιδίατρο" . Αυτό είναι το μέγιστο ρίσκο, το μέγιστο λάθος ! Υποβάλλουν το παιδί σε μια ρουλέτα και το εκθέτουν απέναντι σε ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από μια μικροβιακή λοίμωξη. Σε μια απλή ίωση, μπορούμε εύκολα να "ανεχτούμε" και 3 και 4 ημέρες πυρετού. Σε μια ουρολοίμωξη ή σε μια πνευμονία όμως (για μηνιγγίτιδα ούτε λόγος) , ο χρόνος κυλά εις βάρους του παιδιού μας από το πρώτο 24ώρο.



ΒΡΗΚΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ : ΕΧΕΙ ΜΠΑΤΑΡΙΑ 4000 mAH KAI KAMEΡΑ 16 ΜΕGAPIXEL ME AUTOFOCUS


5. Το τηλέφωνο είναι μέσο επικοινωνίας, ΟΧΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ . Δυστυχώς για λόγους που αναφέραμε και πιο πάνω, οι γονείς παρασύρονται με το τηλέφωνο. Να γνωρίζουν ότι η ιατρική που μπορεί ακόμη και ο καλύτερος γιατρός του κόσμου να κάνει από το τηλέφωνο, δεν γίνεται να διασφαλίσει το παιδί μας. 



                                        ΓΙΑΤΡΕΨΕ ΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ !